Neden Bilim?

Sormak

İnsanın çevresini tanımak ve varlığını sürdürmek için en temel davranışı, etrafındaki nesneyi algılamaya çalışmasıdır. Dış dünyanın anlaşılması soru sorarak başlar. Her düzey sorunun cevabı, kişinin bilgi havuzuna yeni bir damla olarak düşer. Peki siz, kendi bedeninizden başlayıp evrene uzanan nesneler dünyasını tanımak için hangi soruları soruyorsunuz?

Keşfetmek

Önünüzde uzanan alacakaranlık mekanda sizi etkileyen nesnelerden başlayıp, doğanın, yaşamın ve insanlığın özelliklerini doğrudan ya da çeşitli araçlar kullanarak anlamaya çalışmaktır. İnsanlık tarihinin en heyecanlı ve tehlikeli yolculukları keşfetmek, sır perdelerini aralamak için yapılmıştır. Kendi iç dünyanızda, bedeninizde, çevrenizde ya da doğada hangi bilinmezleri aydınlattınız?     

Yaratmak

Geleneksel kültürümüz “başıma icat çıkarma” dese de, insanlığın içinde bulunduğu uygarlık düzeyi elindekine şükretmeyip hep daha iyisini, yenisini, farklısını kullanmak isteyen mucitlerin eseridir. Kara sabanı beğenmeyen makinayı, onu da beğenmeyen interneti yarattı. Yaşamınız boyunca bireysel ya da insanlık yaşamına etki eden neyi yaratmayı tasarladınız?

Öğrenmek

Günümüzdeki bilgi düzeyine, bilinenin kayıt edilmesi ve başkalarına öğretilmesi ile ulaşılmıştır. Öğrenmek yaygın anlayıştan daha kapsamlı olup, sadece bir öğretmenden aktarılan bilgi değildir. Sorgulayan, düşünen ve merak eden zihin için doğa en zengin içerikli kitaptır. Kendi başına, doğayı ya da insanı ne kadar sıklıkla okumaya çalışırsınız?

Değiştirmek

Bilgi ve cesareti olan değişir, değiştirir. Kendinizi güvende ve huzurlu hissettiğiniz koşullarda, daha iyisini elde etmek için çoğunlukla sahip olduklarınızı da tehlikeye atarak yaptığınız yenileşme çabasıdır. Uygulama alanı toplumsal yaşamın her birimi olup, en zor olanı ise bireyin kendi bildikleri ve alışkanlıklarını değiştirmesidir. Bugüne kadar doğru bildiğiniz kaç bilginizi ve alışkanlığınızı terk edip yenilerini edindiniz?

Korumak

Birey ya da toplumun yararına olan her türlü bilgi, belge ya da kalıtın gelecek kuşaklara aktarılma çabasıdır. İnsanlığın korumakla yükümlü olduğu en kutsal varlık, kendisinin de parçası olduğu doğanın ve yaşamın korunmasıdır. Engin denizlerden kutuplara, sessiz bozkırdan tropik ormanlara, en gösterişli çiçekten en zehirli yılana, istisnasız tüm türlerin korunması zorunludur. Yaşamınızda hangi canlı ya da doğa parçasının korunması için çaba harcamaktasınız?